Työryhmä:

Sami Curtze1. Miten luon uuden sivun?

Uuden sivun voi vain luoda, jos siihen on annetu oikeuksia. Mutta jos oikeuksia on, sitten uuden Talon Tavat sivun voi esimerkiksi seuraavalla tavalla luoda:

 


Takaisin sisällysluetteloon

2. Uusi sivu on tyhjä, mitäs nyt?

Tyhjään sivuun pitää lisätä ns portletti, joka esittää web-sislätöä:

 

 

Templatet ovat seuraavanlaiset:
ID           Nimi
21756     Talon Tavat-artikkeli
35347     Talon Tavat tavallinen teksti
35349     Talon Tavat ilman sis. luetteloa


Takaisin sisällysluetteloon

3. Editointi

Kaikki tekstit pitää syöttää puhtaana tekstinä. Eli jos käyttää kopioi&liitä toimintoa (ctrl+c kopioi ja ctrl+v liittää) jostain tekstinkäsittelyohjelmasta, sitten samalla yleensä siirtyy muotoilukomennot. Niistä pitää päästä eroon. Sitä voi tehdä seuraavalla tavalla:

Painamalla oikealla ylhäällä sijaitsevaa JULKAISE (publish) painiketta voi tarkistaa miltä muutokset näyttävät. Joka kertaa tallentuu uusi versio, eli jos jotain menee pieleen, voi aina palata edelliseen versioon. 


Takaisin sisällysluetteloon

4. Kuvat

Kuvat lisät klikkaamalla kuvan lisäyssymboolia ja sitten:

Selaa palvelinta --> Neuroportti --> ...

 

Kuvan leveydeksi laita 400

Kehys 4

Boksin yläreunalla on "Linkki" välisivu jonka osoitepalkkiin kopioit saman osoitteen kuin "Kuvan tiedot" välilehdellä. Sitten vetolaatikosta "Kohde" sanan alla valitse "uusi ikkuna".


Takaisin sisällysluetteloon

4.1 Videon upottaminen artikkeliin

Avaa ensin tekstieditori (esim. notepad). Kopioi sinne seuraava koodinpätkä:

<div class="aui-video-content" id="_20_previewFileContent"><video tabindex="0" poster="VIDEOCONTENTURL&amp;videoThumbnail=1" id="aui_3_4_0_1_319" controls="controls" class="aui-video-node"><source src="VIDEOCONTENTURL&amp;videoPreview=1&amp;type=mp4" type="video/mp4;"><source src="VIDEOCONTENTURL&amp;videoPreview=1&amp;type=ogv" type="video/ogg; codecs=&quot;theora, vorbis&quot;"></video></div>

Tallenna haluamasi video-tiedosto Documents and Media-kirjastoon esim. Control Panelin kautta. Avaa video Documents and Media-portletissa ja kopioi sivun oikealta löytyvä Download-linkki leikepöydälle. Korvaa tekstieditorissa oleva koodinpätkän VIDEOCONTENTURL kopioimallasi videon Download-linkillä. Tämän voi tehdä kätevästi esim. "search and replace"-toiminnolla tai manuaalisesti tuplaklikkaamalla VIDEOCONTENTURL, joka valitsee tekstin ja liittämällä linkin sen päälle. Huomaa, että tämä pitää manuaalisesti tehtynä tehdä kolmeen eri kohtaan.

Videon upottaminen artikkelin tekstiin vaatii artikkelin lähdekoodin editoimista. Artikkelia muokatessa klikkaa "source"-nappia (tai koodi) HTML-editorista. Lisää muokkaamasi koodi kohtaan, johon haluat upottaa videotiedoston.

Videot eivät välttämättä näy artikkeleissa välittömästi niiden lisäämisen jälkeen. Niiden prosessointi vie minuuteista tunteihin riippuen videon pituudesta.


Takaisin sisällysluetteloon

4.2 Talon Tavat oppaan muokkaus

Kuten ylhäällä sanottu, kaikki tekstit pitää syöttää puhtaana tekstinä. Eli jos käyttää kopioi&liitä toimintoa (ctrl+c kopioi ja ctrl+v liittää) jostain tekstinkäsittelyohjelmasta, sitten samalla yleensä siirtyy muotoilukomennot. Niistä pitää päästä eroon.
Käytännössä siirtyy tekstin lisäksi myös muokkauskoodit. Klikkaamalla "koodi" laatikon saa niitä näkyvään ja poistaa pitää käsin kaikki mitä alkaa ja päättyy seuraavalla tavalla (yleensä koodin alussa):


Takaisin sisällysluetteloon

4.3 Sisäinen linkitys

sisäisten linkkien luominen:

1) lisä ankkurin (jokumini) (sinne mihin linkii vie)

2) lisä linkin (#jokunimi)

Ankkurin luominen: vie cursorin sinne mihin haluat linikin vievän, ja parempi on juuri ennen sitä kappaletta koska selain hyppää sinne niin, että ankkuri on sivun yläreunalla.

Klikkaa html editorissa sen lipun näköisen ikonin ja aseta ankkurin nimeä.

Sitten merkkaa cursorilla tekstissä sin sanan jonka haluat toimivan linkkinä, ja klikkaa linkityssymboolia html editorissa. Kenttään pitää syöttä # symboolin ja heti sen jälkeen ankkurin nimeä, eli esim #Ankkuri.

 

Mikäli ankkuri ei ole samalla web-sivulla, laita ennen sitä sivun kokonainen osoite vaikkapa selaimen osoitepalkista. Esim https://neuroportti.kll.helsinki.fi/sivujen-muokkaus#Ankkuri

 


Takaisin sisällysluetteloon

4.4 Neuroportin kalenterin ylläpito

Kalenterin tiedot päivitetään gmail-tilin kalenteriin.

  • Voit siellä kopioida edellisen tapahtuman ja vaihtaa tarvittavat tiedot. 
  • Klikkaa kohdasta "omat kalenterit" > valitse "Vie kalentereita"
  • Pura pakattu tiedosto

Neuroportin kalenterissa valitse "Tuo/Vie" ja valitse tallentamasi tiedosto ja lataa se.


Takaisin sisällysluetteloon